неділю, 7 квітня 2019 р.

Нащадки козацького роду серед нас

       
 Кілька тижнів тому учням і вчителям школи було запропоновано провести цікаве дослідження свого родоводу, аби дізнатися, чи є серед їх предків козаки. З початкових літер імені та прізвища за визначеними варіантами треба було утворити складне прізвище. Тест, звичайно, для тих, хто має почуття гумору, та все ж багато хто й зацікавився.
        І от 1 квітня оголошено підсумки: є серед нас нащадки козацького славного роду! Найбільше прізвищ засвідчили, що козаки полюбляли кашу, то й маємо Пильнуйкаша, Товчикаша, Горикаша. Не менш популярним є куліш - Пильнуйкуліш, Печикуліш. Згадується й мамалига - Товчимамалига. А ще Смакуйвареник, Варипиво, Печириба. Саме так, за козацькими прізвищами (чи прізвиськами) й викликали учнів для вручення солодощів - невеличкої відзнаки за допитливість.
           А якою ж взагалі є картина по школі? Дуже цікавою! До вже популярних каші, кулешу та мамалиги додаються ще борщ (Любиборщ), шкварка (Неїжшкварка), груша (Смакуйгруша, Несвятигруша). І не лише їжа популярна в складних козацьких прізвищах, підтвердженням чого є Пильнуйхата, Гонивітер, Смакйдівка, Заплюйкухлик та інші.
   Ось так до дня гумору ми й прізвища дослідили, і правила написання складних слів повторили.

Немає коментарів:

Дописати коментар